”Att arbeta med webb är bland det roligaste jag vet!”

Viktor Bijlenga
Viktor Bijlenga

Viktor Bijlenga är designer och webbutvecklare

Han är specialiserad på design och front end-utveckling. Viktor driver idag två företag. I ena företaget arbetar han med webbdesign och i det andra bolaget arbetar Viktor med design på kläder och tavlor med utgångspunkt ur ett hållbarhetsperspektiv.

Jag frågar Viktor varför han beslutade att starta eget

– Att arbeta med webb är bland det roligaste jag vet. Förut när jag arbetade som projektledare fick jag lov att bygga webb på kvällar och helger, nu har jag skapat mig möjligheten att faktiskt arbeta och tjäna pengar på det jag gillar mest.

Vad är det som gör webbutveckling så kul?

– Det är utvecklingen. Det händer något hela tiden och det finns alltid möjligheter att lära sig nya saker. I takt med att tekniken förändras så förändras också mitt arbete och det är stimulerande.

Viktor har byggt sidor sedan trettonårsåldern och allt eftersom beställningarna från vänner ökade så förstod Viktor att han faktiskt kunde försörja sig på sitt intresse. Man kan tro att det är ett ensamt jobb att vara webbutvecklare men eftersom utbildningar ligger så långt efter i kunskap så söker man sig till vänner både digitalt och IRL för att dela med sig av sin kunskap, så det finns många kollegor.

Viktor, du sitter med dina företag i Studio 10 som är ett kreativt mediehus. Hur fungerar det?

– Att sitta tillsammans med de andra i Studio 10 har blivit en förutsättning för att det ska vara kul att gå till jobbet. Miljöombyte är hälsosamt och bryter rutiner, man blir mer fokuserad.

Att dela kontor med andra kreativa personer är bland det roligaste jag gjort i hela mitt liv. Jag skulle verkligen rekommendera fler att arbeta tillsammans med andra i stimulerande miljöer!

Har du fler tips till nya företagare?

– Ja, jag skulle också vilja skicka med till andra företagare att verkligen tro på det du gör! För om du vet varför du gör något, varför du stävar efter det, då orkar du även i svackorna. Det är viktigt att känna att det man gör är värt det man också utsätter sig för.

– Ibland är det jobbigt, men det ska kännas i magen om man är på rätt spår. Känns det skit i tre månader, ja, då är man förmodligen på fel väg. Ingen annan vet vad som är rätt, man måste känna efter själv, gå till sin egen botten.

– Ett annat tips är att ha tålamod! Saker går inte alltid så fort som man tänkt eller så når man bara nästan ett mål. Det behöver verkligen inte vara ett misslyckande för att det blir annorlunda än man först tänkt.

– Alla känner sig osäkra på vad de klarar ibland och man måste faktiskt inte kunna allt själv. Det är jättetacksamt att omge sig med människor som är bra på andra saker än man själv.

Viktor gillar saker som har en värdegrund som är genuin och god. Med den utgångspunkten startade han “I’m with friends“. Här kan man beställa hållbara, unikt designade T-shirts.

– Vad vi presenterar i “I’m with friends“s är en medveten lösning där kunden är med och löser problemet. Vi ville göra hållbara kläder med snygg och unik design. Vi anser att det är viktigt att människor som arbetar med kläder får det bättre vid hantering av material och sömnad av plagg.

– Många funderar inte ens på hur något kan kosta hundra spänn när det först har tillverkats och färgats, fått ett mönster och sedan skickats runt halva jorden för att hängas upp i en butik någonstans. Vi vill vara med och kommunicera att det finns något bättre för att få fler att förstå det här. Vi vill att fler får upp ögonen och inser fördelen med en schysst produkt och faktiskt värdesätter den.