Veckans företagare är Kristina Bergström från Arvika

Andrummet Massage

Kristina Bergström från Arvika är Veckans Communicareföretagare. Hon driver företaget Andrummet – helhetshälsa & massage, där hon jobbar med yogamassage. Efter att ha varit föräldraledig är Kristina nu i full gång med att vidareutveckla sitt företag, som hon startade i början av 2012.

“Vad sysslar du med i ditt företag?”

Jag jobbar med yogamassage, som jag erbjuder till privatpersoner i en mysig lokal i centrala Arvika. Yogamassage är en unik kombination av massage och stretching, där man behandlar hela kroppen vid varje tillfälle. Man kan säga att massagen är en förberedande uppvärmning inför stretchingen, och som avslutning får kunden alltid en avslappnande massage på huvud, nacke och ansikte. Det är en väldigt effektiv behandling som har positiv effekt på till exempel rygg och nackproblem, huvudvärk, stress och problem med muskler och leder.

“Vad spännande, måste man vara vig eller syssla med yoga för att komma till dig?”

Nej, det behöver man verkligen inte, yogamassage passar för alla åldrar och typer av människor!

“Hur kommer det sig att du började med yogamassage?”

Hälsa, mat och välmående har alltid varit min passion, så jag utbildade mig först till folkhälsostrateg på Karlstads universitet. Jag är och har alltid varit intresserad av vad som behövs för att må bra, och någonstans på den vägen hittade jag yoga som jag började hålla på med. Jag gillade att yogan inte bara handlar om det fysiska utan även om den mentala biten.

Under tiden som jag pluggade till folkhälsostrateg utbildade jag mig till ayurvedisk hälsorådgivare och jag gick även en kurs i taktil massage. Jag tyckte att det var himla kul att massera och insåg att jag nog ville jobba som massör! Efter det började jag leta efter utbildningar till massör och föll direkt för yogamassagen när jag hittade den, eftersom den bygger både på yoga och ayur veda.

“Drömde du då om att starta eget företag?”

Jag hade faktiskt inga drömmar eller planer om att starta eget, när jag gick yogamassage-utbildningen tänkte jag att jag skulle försöka få en anställning på något spa eller så. Men det ingick i utbildningen att vi fick råd och tips på hur man skulle göra när man startar eget, så då blev jag inspirerad att prova. Sen fick jag ett erbjudande om att hyra ett behandlingsrum och då tänkte jag ”varför inte!”.

“Vad är det bästa med att vara egenföretagare?”

Det roligaste är att få jobba med det jag brinner för! Att jag får möta alla olika typer av människor och hjälpa dem till bättre välmående, att få positiv respons och höra att man gjort skillnad.

En väldigt positiv grej är också att jag får vara min egen chef, att kunna styra mina tider och bestämma över mitt jobb själv.

“Vad är det svåraste med att vara egenföretagare?”

Att jag måste vara min egen chef! Man måste vara strukturerad och noggrann, vara disciplinerad och se till att få gjort det man ska och inte fastna i en massa andra saker, det kan jag tycka är svårt ibland. Det gäller främst administration som att skicka fakturor och hålla på med bokföringen, det tycker jag inte är så kul, och då blir det lätt att man blir sittandes på kvällen fast man hade tänkt göra det på förmiddagen…

När jag startade upp tyckte jag att det var svårt med allt man behöver tänka på, som försäkringar, regler och allt som ska vara ordnat innan man kan dra igång.

“Vad har din kontakt med Communicare gett dig?”

När jag startade 2012 gick jag på nätverksträffar med olika teman som Communicare anordnade, det var jättebra! Då fick man träffa andra som var i samma situation, och vi gav varandra massor av bra feedback, idéer och inspiration.

Nu när jag gjort en nystart med företagandet har jag fått massor av hjälp av idélotsen i Arvika, främst kring marknadsföring som är det viktigaste för mig att satsa på just nu. Det är så himla bra att få prata med någon utomstående, under coachingsamtalen kommer jag ofta fram till saker som jag inte tänkt på tidigare och får gôrmånga bra idéer som jag inte hade innan!

“Vad har du för tips till andra som vill starta eget?”

Var beredd på ganska mycket jobb – det är mycket som ska göras innan man startar upp och ofta många timmars arbete innan företagandet genererar pengar. (Men det är lätt värt det när man får jobba med sin passion!)

Sök hjälp – det finns mer hjälp än vad man tror!

Tänk på när du sätter pris på dina produkter/tjänster att verkligen räkna in alla utgifter du har i ditt företag – man kanske lätt glömmer bort en del utgifter och det är inte kul att inse i efterhand.

“Hur ser din framtidsvision kring ditt företagande ut?”

I framtiden vill jag utveckla företaget och kombinera yogamassagen med att erbjuda ayurvedisk hälsorådgivning, och jag vill även gärna vara ute och föreläsa om hälsa, kost och motion!

Vid intresse kan du hitta bokningstider samt allmän information om Andrummet Massage på Kristina Bergströms officiella hemsida:
http://www.andrummetmassage.se/