Elinas skönhet är veckans Communicare-företag

Elina Vestlund som driver Elinas Skönhet i Arvika är veckans Communicareföretagare! Elina drog igång sin verksamhet i juli 2015, och var en av de första som startade företag med stöd av Communicares senaste projekt Ung idé Värmland.

Berätta om ditt företag!
Elinas skönhet är en skönhetssalong som jag driver i Arvika. Jag erbjuder fransförlängning, brynstyling, ekologiska ansiktsbehandlingar, sminkningar och sminkkurser. Mina kunder är tjejer och kvinnor i alla åldrar, som är intresserade av skönhet eller vill lära sig mer. Jag trodde innan jag öppnade att kunderna skulle vara 20-40 år, men de som kommer är allt mellan 16 och 75 år! Jag säljer även en del make up och skönhetsprodukter i en butiksdel av salongen.

Hur kommer det sig att du startade eget företag?
Jag har alltid velat haft eget, ända sen jag var jätteliten! Det som lockade mig var att få bestämma själv, hur, var och när man ska jobba.
På gymnasiet gick jag florist och då tänkte jag att jag skulle öppna blomsterhandel. Men jag har alltid tyckt att skönhet är kul, och jag har egentligen velat jobba med det här sen jag var 13 år. Så efter gymnasiet började jag tänka att jag kanske skulle utbilda mig inom skönhet i stället, och gick kurser inom make up, fransar och ansiktsvård.
Jag började sen med att frilansa som make up-artist, men det är svårt att få jobb. Samtidigt letade jag efter en bra lokal att kunna öppna egen salong i, och när jag hittade en så tänkte jag – nu kör jag! Det har varit min dröm, och nu är den sann!

Nu har du snart drivit ditt företag i ett halvår, hur har första tiden varit?
Det har varit väldigt bra! Jag ville inte ha alltför höga förväntningar innan, men det har gått jättebra och varit jättekul. Allt har verkligen flytit på, bättre än förväntat!

Det kan vara svårt att nå ut på marknaden som nyföretagare, hur har du marknadsfört dig?
När jag startade delade jag ut 2000 flyers i brevlådorna i området kring salongen. Annars har jag bara marknadsfört mig via Facebook, där har jag nått ut till jättejättemånga. Det är där jag syns och det har funkat jättebra! Jag har en Facebook-sida där jag ofta lägger ut bilder på fransförlängningar eller sminkningar jag gjort. Det tar inte så lång tid för mig att göra, och kostar ju ingenting. Jag har också haft nöjda kunder som sprider ordet vidare, men inte haft någon annons i tidningen eller så.

Elina Vestlund4Vad är det bästa med att vara egenföretagare?
Att jag får jobba med det jag älskar! Jag får jobba med det som jag verkligen tycker är kul, så jag tycker inte att det är jobbigt att gå till jobbet direkt, utan det är bara väldigt roligt!
Och att jag får bestämma allt själv, allt hänger på mig, det gillar jag.

Vad är det svåraste med att vara egenföretagare?
Det är ju jobbigt också att jag bestämmer allting, och ibland får jag jobba jättesent på kvällarna. Då kan jag önska lite att jag att jag hade ett vanligt 7-16 jobb. Jag måste sköta allting själv, som bokföring och pappersarbete som kanske inte är jättekul. Det kan vara lite tråkigt och svårt, men det är så liten del så det är inget som spelar så stor roll. Alla jobb har ju någon del som är lite mindre kul.
Jag kan egentligen ingenting om ekonomi och bokföring, men kände att jag ville lära mig och klara det själv. Jag tror att det kan vara bra att göra det själv så att jag har koll på hur det går med ekonomin, och för att spara in pengar nu i starten.

Vad har din kontakt med Communicare gett dig?
Jag fick hjälp med att komma igång, att gå till handling! Jag hade tänkt mycket, men hade inte tagit tag i det ordentligt. Efter att jag träffade idélotsen på Communicare gick det väldigt fort, efter en månad hade jag startat på riktigt. Det var skönt att få prata med någon som haft företag och få saker förklarat på ett enkelt sätt.

Vad har du för tips till andra som vill starta eget?
Planera väldigt mycket! Jag känner att det är bra att vara förberedd på det mesta. Ta reda på vad som behövs och vad som gäller för den verksamhet och den företagsform du vill ha, kolla upp om du behöver hjälp av någon och så. Jag höll på i nästan två år och bara läste på innan jag startade.
Prata med andra som driver företag, kolla hur de tycker det är och vad de tycker att man ska tänka på. Sen är det bara att köra på! Man lär sig mycket på vägen!

Vad har du för planer framåt – hur sen din framtidsvision ut?
Oj, jag har inte riktigt vågat tänka framåt eftersom allt är så nytt än! Jag hoppas att det fortsätter att gå så bra som det gör nu.
Jag vill gärna utöka salongen i framtiden med mer behandlingar, och bli ännu bättre på det jag gör. Det vore kul att kunna hyra in någon mer person också!