Veckans Communicare medarbetare

Läs om veckans Communicaremedarbetare Anna Lindh som arbetar som idélots i projektet Ung idé Värmland

Vem är du?

Jag heter Anna Lindh, är 28 år och bor i Säffle tillsammans med min sambo Christoffer. Jag startade mitt första företag som 20-åring, då jag och en kompis fick chansen att ta över en gratistidning i Säffle, och har sedan dess startat och drivit ett gäng företag och projekt. Efter några år i Göteborg flyttade jag tillbaka till Värmland och började jobba på Communicare i april.

Vad gör du på Communicare?

Jag jobbar som idélots i projektet Ung idé Värmland, i Arvika, Årjäng och Eda kommun. Jag finns på plats en dag i veckan i kommunerna och coachar unga som har en idé de vill förverkliga. Oftast funderar de på att starta företag, och jag hjälper till på vägen, svarar på frågor och bollar idén vidare. Jag är också ute och föreläser, till exempel på skolor och arbetsförmedlingen, och arrangerar inspirationsevent.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

Det roligaste med jobbet är att få träffa så många olika människor med så olika drömmar och idéer, och att få följa en person från idé till verklighet. När någon lämnar rummet och säger saker som ”tack för all hjälp!” eller ”nu har jag fått massor av nya tankar/inspiration/pepp!” – det är helt fantastiskt kul! Faktum är att jag själv blivit så inspirerad av det här jobbet att jag kommer att sluta på Communicare och satsa på mitt eget företag framöver. Men först ska jag förverkliga en dröm jag har haft i många år – att bo på en solig strand i vinter! I december bär det av till Thailand i fyra månader, där jag kommer att plugga på distans och börja skapa mitt eget drömföretag.

Vad gör du när du inte jobbar?

Det jag helst vill göra när jag inte jobbar; läsa intressanta böcker, skriva, yoga, dansa, meditera, umgås med vänner och familj, titta på bra filmer, äta god mat och hänga massor i naturen, titta på solnedgångar och lyssna på havsvågor. Det jag oftast gör när jag inte jobbar (känns det som i alla fall); handlar och lagar mat, diskar, städar, kollar mailen, fastnar på Facebook…

Vad har du för tips till unga människor som funderar på att starta företag?

1. Boka tid med idélotsen i din kommun!

2. Brainstorma kring din idé. Skriv ner allt du kommer på, allt du kan, allt du tycker är kul, allt du skulle vilja göra, alla idéer och möjligheter och problem eller frågor som dyker upp (dessa kan du prata om med idélotsen sen).

3. Googla – sök information om det du vill göra. Finns det liknande företag/idéer, i närheten eller i världen? Inspireras av andra som redan lyckats, och ta reda på hur de gjort. Våga fråga!

Här kommer några fler tips som jag personligen tycker att det är bra att tänka på och som jag önskat att någon berättat för mig när jag var 20:

– Gör det du brinner för!

Det krävs mycket tid och energi för att få ett företag att gå bra, och då behövs en hel massa motivation inifrån dig själv. Satsa på något som du verkligen brinner för, något du älskar att göra eller är väldigt intresserad av. Du måste inte nödvändigtvis älska att städa för att starta en städfirma, men du kanske verkligen vill skapa en bra upplevelse för kunden, tycker om när det blir fint, eller brinner för att skapa ett företag som det går bra för och kunna anställa. Kan du dessutom koppla ihop din verksamhet med något du brinner för i samhället tror jag att du kan motivera dig själv ännu mer till att kämpa på de tuffa dagarna. Kan du till exempel göra det du vill göra på ett miljövänligt sätt, hjälpa människor till arbete, bidra till ett mer jämställt samhälle eller sponsra den lokala fotbollsklubben?

– Bygg ditt företag kring hur du vill leva ditt liv!

Fundera på hur du skulle vilja att ditt liv ser ut, och försök skapa ett företag som låter dig leva så! Hur och vart vill du bo? Hur mycket vill du jobba? Vill du kunna jobba hemifrån, resa runt, jobba på kontor, i butik eller utomhus? Vill du ha kollegor eller jobba ensam? Hur mycket pengar behöver du egentligen tjäna för att kunna leva som du vill?

Om du helst av allt skulle vilja bo på landet och jobba hemifrån, kanske inte en butik inne i stan är något för dig, utan en webbshop passar bättre (eller ett hunddagis på gården kanske). Om du älskar att träffa människor och blir galen av att sitta ensam i ett rum, se till att din affärsidé handlar om att träffa människor på något sätt. Vill du helst av allt jobba deltid, men ändå få en heltidslön, fundera kring om det är möjligt med din idé – eller hur du skulle kunna ändra på din idé för att det ska gå.

– Gör det du är bäst på och be om hjälp med resten!

Ta hjälp med ekonomi och marknadsföring om du inte kan de bitarna. Visst kan du lära dig och det är jättebra om du gör det, men ta hjälp innan i så fall. Om du verkligen inte har råd att anlita en bokförings- eller reklambyrå, kanske du känner någon som kan hjälpa dig billigt. Det finns också mängder med hemsidor, bloggar, tidningar och böcker om företagande – läs på ordentligt och lär dig mer allt eftersom!

– Ha en vision och sätt tydliga mål!

Jag har tyvärr ofta varit jättedålig på att ha en vision och sätta mål i mina tidigare företag, jag har mest startat igång något för att det känts kul och sen har det rullat på – eller inte. Med en vision och tydliga mål är det mycket lättare att ta reda på vad man behöver göra för att ta sig dit, istället för att jobba lite på måfå och kanske plötsligt hamna där man inte tänkt sig, med för lite pengar på kontot till exempel. Ta dig tid att tänka igenom vilka mål du har innan du startar, och (viktigt!) utvärdera hur det går några gånger per år när du väl dragit i gång.

Ha en fin dag!