Hur lång tid tar det att starta enskild firma?

hur lång tid tar det att starta enskild firma

Du funderar kanske på att äntligen ta steget och bli din egen chef, men så dyker frågan upp: hur lång tid tar det att starta enskild firma? Det är en rimlig fråga – särskilt när du vill komma igång snabbt och inte har tid att fastna i byråkratiskt krångel. Det fina är att hela processen faktiskt kan gå riktigt smidigt, särskilt om du förbereder dig rätt från början. Här får du en tydlig och lättläst genomgång av vad som påverkar tiden det tar och vad du själv kan göra för att snabba på allt.

Själva registreringen går snabbt – men vänta på handläggning

Att fylla i ansökningar och registrera en enskild firma tar bara en kort stund. Du kan göra det digitalt på verksamt.se, där Skatteverket, Bolagsverket och andra myndigheter har sina tjänster samlade. Men det är inte där tiden tickar på – det gör den när ansökan väl är inskickad. Då måste du vänta på handläggningstider från myndigheterna.

Oftast är det Skatteverkets behandling av din F-skatt eller FA-skatt som avgör hur snabbt du kan börja fakturera och faktiskt driva verksamheten. Den biten tar vanligtvis några arbetsdagar upp till ett par veckor. Samtidigt tar Bolagsverket ungefär 1–2 veckor på sig att behandla en eventuell namnregistrering.

Vad påverkar hur lång tid det tar?

Hur snabbt du får allt klart beror mycket på hur komplett din ansökan är från början. Om du till exempel glömmer något i F-skattansökan kan processen fördröjas. Det är också skillnad beroende på om du behöver momsregistrera dig, registrera ett företagsnamn, eller anmäla dig som arbetsgivare. Ju fler saker du behöver göra – desto mer tid krävs totalt.

Här är några faktorer som påverkar hur lång tid det tar:

  • Hur snabbt du fyller i och skickar in alla uppgifter
  • Om du gör din ansökan digitalt eller med pappersblankett
  • Om du behöver registrera ett företagsnamn eller inte
  • Aktuella handläggningstider hos Bolagsverket och Skatteverket
  • Om din verksamhet kräver tillstånd eller särskilda intyg

Så gör du för att starta så snabbt som möjligt

Det finns några knep för att se till att du inte fastnar i onödiga förseningar. Genom att förbereda rätt uppgifter och välja e-tjänster i stället för pappersblanketter kommer du igång snabbare.

Här är vad du kan göra:

  • Använd verksamt.se för att samla alla steg på ett ställe
  • Se till att ha tydlig beskrivning av din verksamhet
  • Ansök om F- eller FA-skatt samtidigt som du gör andra registreringar
  • Kontrollera att du inte missar någon ruta i ansökan
  • Undvik att starta mitt i semestertider när handläggningen kan ta längre tid

Så gör du för att starta så snabbt som möjligt

Hur fungerar F-skatt och FA-skatt?

När du startar en enskild firma behöver du bli godkänd för F-skatt eller FA-skatt. Det är F-skatten som visar att du är företagare och själv ansvarar för att betala in skatt och egenavgifter. FA-skatt är till för dig som både driver eget och har en anställning vid sidan av.

Det är ofta F-skatt-godkännandet som är din biljett till att börja fakturera och göra affärer. Skatteverket handlägger detta inom några arbetsdagar om allt ser bra ut. Ibland kan det ta upp till ett par veckor.

När måste du momsregistrera dig?

Driver du en verksamhet som inte är undantagen från momsplikt – till exempel försäljning av varor, konsulttjänster eller fotografering – så ska du även momsregistrera dig. Det här är inget som tar särskilt lång tid, men det är ändå ett steg som måste göras i samband med registreringen. Du får då ett momsregistreringsnummer som ska användas på dina fakturor.

Registrera företagsnamnet – eller inte?

En sak som många undrar över är om man måste registrera ett företagsnamn. Svaret är nej – du kan driva en enskild firma under ditt eget personnummer utan att ha ett separat företagsnamn. Men det kan ändå vara smart att skydda ett namn, särskilt om du planerar att marknadsföra dig på nätet, trycka visitkort eller profilera dig i sociala medier.

Om du vill registrera ett företagsnamn tar det vanligtvis 1–2 veckor att få det godkänt av Bolagsverket. Du betalar då en mindre avgift, men får också ett namn som är skyddat i det län du verkar i.

Starta enskild firma – steg för steg

Så här ser hela processen ut från början till slut när du startar din enskilda firma:

  • Gå till verksamt.se och logga in med e-legitimation
  • Fyll i ansökan om att starta enskild näringsverksamhet
  • Ansök samtidigt om F- eller FA-skatt
  • Välj om du vill momsregistrera dig
  • Registrera företagsnamn om du vill skydda det
  • Lägg in information om din verksamhet, adress och SNI-kod
  • Kontrollera att allt är korrekt ifyllt innan du skickar in

Efter det är det bara att invänta godkännanden. När F-skatt och eventuell namnregistrering är klar är du redo att köra i gång!

Krävs några särskilda tillstånd?

Vissa typer av verksamheter kräver särskilda tillstånd – till exempel om du ska driva café, frisörsalong eller transporttjänst. Då kan tiden för att starta förlängas, eftersom du först måste få tillstånd från kommunen eller andra myndigheter. Om du är osäker kan du använda ”Hitta tillstånd” på verksamt.se för att få rätt information.

Går det att starta snabbare än vanligt?

Ja, om du verkligen vill skynda på allt kan du:

  • Undvika att registrera ett företagsnamn (spara tid)
  • Se till att din F-skattansökan är korrekt och tydlig
  • Undvika semesterperioder när handläggningstider är längre
  • Göra hela processen digitalt i stället för på papper

På så sätt kan du ibland komma igång redan inom några dagar – särskilt om du inte behöver några särskilda tillstånd och hoppar över namnregistreringen.

Vad händer efter att allt är godkänt?

När du fått F-skatt, momsregistrering och eventuell namnregistrering är du redo att driva ditt företag fullt ut. Du kan börja fakturera, dra in intäkter och bygga upp din verksamhet. Tänk på att du nu själv ansvarar för att betala in skatt, redovisa moms och göra bokföring – men det behöver inte vara krångligt, särskilt inte om du tar hjälp av digitala verktyg.

Så om du undrat hur lång tid det tar att starta enskild firma, har du nu en tydlig bild av hela processen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *