Känslan av att inte trivas på jobbet kan krypa sig på långsamt eller slå till som en blixt från klar himmel. Oavsett hur det börjar, är det inget du ska ignorera. Du tillbringar en stor del av ditt liv på jobbet – så om det inte känns rätt, påverkas hela din vardag. Du kanske känner dig tröttare än vanligt, har tappat gnistan, eller bara räknar timmarna tills du får gå hem. Och om du dessutom trivs inte på nya jobbet du precis börjat på, kan besvikelsen kännas extra tung. Men det finns sätt att ta sig ur det här – steg för steg.
Reflektera över varför du inte trivs
Det första du bör göra är att stanna upp och fundera över vad det är som skaver. Är det arbetsuppgifterna som inte passar dig? Saknar du uppskattning? Har du en chef du inte kommer överens med? Eller är det kanske mer subtilt – som att du känner att jobbet saknar mening?
Att reflektera är som att lägga pussel. Du kanske upptäcker att det inte är jobbet i sig som är problemet, utan något runtomkring – exempelvis arbetsmiljön eller relationerna på arbetsplatsen. Eller så landar du i insikten att du inte vill vara i den branschen alls. Ju tydligare du kan se orsaken, desto lättare blir det att hitta lösningar.
Prata om hur du mår
Om du landar i att det finns saker som skulle kunna ändras på arbetsplatsen, är det ofta värt att prata med din chef. Det kan kännas läskigt, men att vara tydlig och konkret är nyckeln. Berätta hur du upplever situationen, vad som får dig att må dåligt, och gärna vad du önskar skulle vara annorlunda.
Fokusera på att prata i jag-form. I stället för att säga ”ni gör fel”, beskriv hur du själv påverkas. Till exempel: ”Jag känner mig stressad när mötena ligger så tätt utan tid för återhämtning.” Det skapar ett bättre samtalsklimat – och chansen att ni tillsammans kan hitta en lösning ökar.
När man inte trivs på jobbet längre
Ibland har du redan testat att prata med chefen, testat att förändra dina egna rutiner och försökt tänka positivt – men ändå känns det fel. När du inte trivs på jobbet längre, trots att du försökt, kan det vara dags att byta arbetsplats. Det betyder inte att du gett upp. Det betyder att du prioriterar ditt välmående.
Och här är det klokt att tänka långsiktigt. Vill du fortsätta i samma bransch, eller är det kanske läge att tänka helt nytt? Ställ dig själv frågor som:
- Vad gillar jag egentligen att göra?
- Vad skulle jag vilja lära mig mer om?
- Finns det jobb där jag får använda mina styrkor mer?
Om du trivs inte på nya jobbet du nyligen börjat på kan det kännas som ett misslyckande att redan fundera på att byta. Men det är inte konstigt alls – det kan helt enkelt vara så att jobbet inte blev som du trodde. Och då är det bättre att agera snabbt än att fastna.
Så här påverkas du om du stannar kvar
Det är lätt att tänka att det kanske löser sig med tiden. Men att stanna kvar i en situation där du är konstant missnöjd kan få större konsekvenser än du tror. Stress, trötthet, sömnsvårigheter och brist på energi i vardagen är vanliga effekter. I värsta fall riskerar du att bli sjuk – fysiskt eller psykiskt.
Det här är inte något du bara ska bita ihop kring. Nästan 1,5 miljoner människor i Sverige är inte nöjda med sitt jobb. Du är alltså inte ensam – och det finns stöd och lösningar för dig som vill hitta ett bättre alternativ.
Utbildning kan bli din vändpunkt
Om du börjar inse att du behöver byta riktning helt – varför inte se över möjligheten att utbilda dig? Kanske är det dags att följa en dröm du länge haft. Eller så vill du bara komma bort från det du gör nu och in i något som känns meningsfullt.
Du måste inte hoppa rakt in i en heltidsutbildning. Det finns gott om distanskurser, kvällsutbildningar och kortare program som du kan kombinera med ditt nuvarande jobb. Fundera på vad du tycker om att göra och vad du tror skulle göra dig lycklig. Många som inte trivts i sina tidigare yrken har hittat ny energi genom att exempelvis utbilda sig inom friskvård, skönhet eller massage – något där man både utvecklas själv och får hjälpa andra.
Bygg upp en ny plan – i små steg
Du måste inte ha hela livsplanen klar i dag. Det viktiga är att du börjar någonstans. Att du gör någonting – hur litet det än är. Här är några exempel på steg du kan ta redan nu:
- Skriv ner vad du tycker om och vad du vill slippa i ett jobb.
- Läs på om olika yrken och utbildningar online.
- Börja kolla annonser även om du inte ska söka direkt.
- Ta kontakt med någon som jobbar med något du är nyfiken på.
- Prata med en studie- och yrkesvägledare – de finns på många orter.
Och framför allt: tillåt dig själv att byta spår. Du har rätt att göra något annat än det du gör nu.
Stöd från kollegor gör stor skillnad
Ett sätt att orka mer, åtminstone på kort sikt, är att hitta stöd bland dina kollegor. Har du någon på jobbet du trivs med? Någon du kan prata med och kanske till och med skratta med under arbetsdagen? Det kan göra en större skillnad än du tror.
Om fler på arbetsplatsen känner likadant som du – att de inte är riktigt nöjda – kan ni till och med gå ihop och ta upp det gemensamt. Det kan göra det lättare att få gehör från ledningen och kanske få till förändringar som förbättrar arbetsmiljön.
Trivs inte på jobbet – vad kan du lära av det?
Även om det inte känns så just nu, kan den här perioden i ditt liv vara något som i efterhand visar sig vara värdefull. Att du inte trivs kanske är det som tvingar dig att tänka nytt, ta tag i din situation och faktiskt hitta något som gör dig lycklig.
Det handlar inte om att vara bortskämd eller ha orealistiska förväntningar. Det handlar om att ta ansvar för ditt eget liv. När du märker att du trivs inte på jobbet är det faktiskt dags att göra något åt det.
Lämna ett svar