15 tips för att lyckas som entreprenör

15 tips för att lyckas som entreprenör

Att vara en entreprenör är mer en livsstil än ett jobb. Det finns ingen färdig lösning eller väg att följa utan det som avgör om du lyckas eller inte beror mest på dig själv, de beslut du tar och hur hårt du arbetar för att nå dina mål.

För att lyckas som entreprenör måste man man vara uthållig och målmedveten samtidigt som man kan stå ut med osäkerheten att inte vara säker på att det går som planerat. Alla verksamheter ställer sina speciella krav och ofta handlar det om att prova sig fram och lära sig av sina misstag. Inte sällan kan verksamheten ta helt nya former av olika tillfälligheter.

Även om det inte finns någon handbok att följa så är det vissa egenskaper och förutsättningar som gör att vissa lyckas som entreprenörer medan andra misslyckas. På denna sida har vi samlat tips från andra entreprenörer som lyckats med sina verksamheter.

1. Gör något du gillar

Att vilja bli entreprenör bara för att tjäna pengar fungerar väldigt sällan. Välj något du gillar och brinner för. Att bara jobba för pengar är sällan tillräckligt motiverande för att vara tillräckligt tålmodig och orka med de motgångar man råkar ut för. Att vara entreprenör är sällan glamoröst och speciellt inte i början när det krävs hårt arbete och ofta utan att man tjänar några pengar. Gör du något du tycker är roligt är chansen mycket större att du är tillräckligt uthållig och då blir verksamheten förhoppningsvis också lönsam.

2. Uthållighet och disciplin

Kunskap är viktigt men inte det viktigaste. Många gånger går det att förvärva mycket av den kunskap man behöver på vägen. Inställning och uthållighet är mycket viktigare. Ofta tar det lång tid innan man tjänar mycket pengar och för det mesta handlar det inte om några 40-timmars veckor man arbetar. Även när verksamheten är lönsam så måste man ofta jobba långa dagar och obekväma tider. Tror man att man efter en kort tid ska kunna jobba som när man är anställd blir man troligtvis besviken även om det såklart finns undantag. Det är dock viktigt att veta att det ofta krävs flera års hårt arbete för att lyckas.

3. Fokusera

Välj hellre en smal nisch som du blir riktigt bra på än att hålla på med många olika saker. Det är svårt att bli riktigt bra på något om man ägnar sig åt många olika saker. Ska man ha en konkurrensfördel bör man vara så bra som möjligt på det man sysslar med. Det är också mycket enklare när man bara är inriktad på ett område. Kostnaderna blir oftast också lägre då.

4. Tidigare erfarenheter

Har du tidigare erfarenheter från branschen får du ett försprång och kanske har du även kontakter i branschen. Kanske du har jobbat med saker du kan utveckla och göra bättre i ett eget företag. Ofta är det mycket enklare att komma igång när man väljer att starta företag inom ett område där man har tidigare erfarenhet.

5. Ta hjälp av andra

Även om man själv måste jobba hårt och göra mycket av arbetet är det inte samma sak som att man ska gör allt själv. Ta till dig av kunskap av andra och var inte rädd för att ta hjälp vid behov. Prata med andra med erfarenhet från din bransch och andra företagare. Ju mer du lär dig desto större chans att du lyckas. Har du bra kontakt med tidigare medarbetare eller chefer så diskutera dina utmaningar med dem. Kanske någon med mer erfarenhet kan bli din mentor. Kanske kan du också hitta en ny partner till företaget också på det viset som kan göra att företaget blir större eller mer lönsamt. Många gånger är det dessutom roligare att vara flera som jobbar mot samma mål. Att ha någon att dela motgång och medgång med kan vara värdefullt och vara det som gör att man håller ut.

6. Lej ut tråkiga uppgifter

Sådant du är dålig på eller tycker är tråkigt kan du med fördel låta andra ta hand om. Bokföring är ett sådant område. Många tycker det är svårt och tråkigt men gör det ändå själva. Istället för att få ångest över något du måste göra och gärna skjuter på så anlita istället proffs till det. Det kostar ofta inte så mycket att leja ut dessa arbetsuppgifter då de som är specialiserade utför arbetet mycket snabbare. Att slippa de tråkiga uppgifterna gör att man kan fokusera på det man tycker är roligt och kanske även även få bättre lönsamhet i företaget trots att man får en extra utgift. Den största fördelen är dock att man koncentrera sig på det man är bra på.

7. Håll i pengarna

Tänk alltid igenom alla investeringar och lägg inte pengar på onödiga saker. Det finns alltid många “hjälpsamma” företag som vill sälja på en olika tjänster och produkter. Många gånger är det inget man behöver och det finns många onödiga saker man kan lägga pengar på. Speciellt när det gäller marknadsföring är det lätt att spendera pengar som inte ger mycket tillbaka. Tänk smart och använd företagets resurser på bästa sätt. Alla hjälpsamma försäljare tänker oftast på sitt eget företag i första hand och inte på ditt.

8. Ha inte bråttom

För det mesta är det bra om man kan börja i liten skala som entreprenör. Att ge sig in i för stora projekt i början gör lätt att det blir för mycket och kanske tappar man orken innan man blir framgångsrik. Att driva företag är snarare ett maratonlopp än 60 meter. Börjar man med att ta små steg kan man utveckla verksamheten och ta större steg senare.

9. Planera inte för mycket

Det är lätt att göra storslagna planer långt in i framtiden men ofta är det bortkastad tid och energi. Det viktigaste är att ha plan att arbeta efter och sedan se hur verksamheten utvecklas. Ganska ofta kommer man in på sidospår av en tillfällighet som plötsligt kan bli den nya huvudverksamheten. Hur som helst blir det sällan som man planerat eller trott så att planera långt in i framtiden är oftast bortkastad tid. Det viktigaste är att komma igång, annars är det lätt hänt att det bara blir en massa planer. När man planerar för mycket är risken också att man bara ser alla problem och ger upp innan man ens kommit igång. Många av de problem man råkar utför kan man ändå inte planera för och många gånger råkar man ut för saker som man ändå inte planerat för utan dessa problem får lösas där och då.

10. Ta hand om kunderna

Oavsett om du vänder dig till privatpersoner eller andra företag så är kunderna alltid det viktigaste. Utan kudner har man ingenting. Genom att alltid se till kundernas bästa är mycket av arbetet gjort. Nöjda kunder är nyckeln till att lyckas som företagare oavsett vad man sysslar med. Försök alltid lösa kundernas problem och överträffa deras förväntningar!

11. Lägg resurser på det viktiga

Som entreprenör med begränsade resurser gäller det alltid att koncentrera sig på de viktigaste arbetsuppgifterna och kunderna. Försök alltid får ut så mycket som möjligt av den tid och pengar du lägger ner. Plocka alltid de lägst hängande frukterna först.

12. Anpassa dig

Den första planen du gör kanske inte fungerar i praktiken. Genom att alltid utvärdera arbetet och resultatet av det går det att se vad som ger önskat resultat och vad som inte ger det. Kanske måste man förändra delar av verksamheten eller kanske hela verksamheten. Om det inte fungerar som planerat gäller det att inte låsa sig vid tidigare planer utan anpassa sig efter verkligheten. Att vara entreprenör handlar mycket om att vara lyhörd och anpassningsbar samtidigt som man måste vara beredd att jobba hårt.

13. Se möjligheter – inte hinder

Provar man aldrig får man aldrig veta om det går. Det viktigaste är att komma igång. Ofta verkar allt så mycket svårare och mer komplicerat än vad det verkar. Har man väl kommit igång så går mycket av sig själv och det mesta kan man lära sig. Att starta företag i Sverige är enkelt och innebär inga stora kostnader. Det finns mycket lättillgänglig information hur man går tillväga och alla myndigheter är hjälpsamma när man har frågor.

14. Det är aldrig försent att starta företag

Som pensionär kan det vara ett perfekt tillfälle att starta ett företag. Man har tid till det och man har inte samma ekonomiska press som tidigare i livet. Dessutom har man många års erfarenhet och kontakter som kan vara användbar. Har man bara en idé kan man börja i liten skala.

15. Om man misslyckas

Att misslyckas behöver inte vara något dåligt. Mycket av det man testar som entreprenör blir kanske inte bra men genom att testa många olika saker hittar man till sist det som fungerar. Mycket handlar om att testa sig fram och anpassa sig. Att misslyckas är en del av vardagen. Testar man inte vet man inte vad som fungerar och och vad som inte gör det. Många  framgångsrika företagare har ofta misslyckats både en och två gånger innan de lyckats men det är inget som syns. Erfarenheten man får när något inte går som planerat är värdefull och användbar när man testar något nytt. Det gäller att inte ge upp utan lära sig av sina misstag och använda det till sin fördel.

Här är ett par bra sajter för dig som vill läsa mer:
Verksamt – Mycket bra information om att starta företag
Skatteverket – Starta och drivaföretag

Lycka till!

Har du läst igenom alla punkterna ovan och fortfarande är intresserad av entreprenörslivet eller kanske bara blivit ännu mer sporrad att komma igång, ja då har du nog rätt förutsättningar att bli företagare och entreprenör. Det är inget enkelt och bekvämt liv men det är fantastiskt att kunna styra över sitt liv och vad man ägnar sig år. Lyckas man med sitt entreprenörsliv kan det dessutom bli mycket lönsamt och göra att man får uppleva mycket roligt. Att bygga upp något och se det utvecklas är fantastiskt roligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *